Uw kindje als u 37-42 weken zwanger bent.

Vanaf het moment dat u 37 weken zwanger bent mag uw kindje geboren worden. De kans is groot dat het toch nog een paar weken gaat duren.
De bewegingen in uw buik worden nu doorgaans wat zachter en subtieler. Immers de bewegingsruimte is inmiddels aardig beperkt. Het echte schoppen wordt een stuk minder, het worden meer schuifbewegingen van het verleggen van armen of benen. Draaien om de lengte as, dus van links naar rechts, blijft tot het einde toe mogelijk. Wanneer u zich zorgen maakt omdat de bewegingen ineens duidelijk minder zijn, dan u gewend bent, neem dan altijd even contact op met uw verloskundige. De druk op de bekkenbodemspieren nu behoorlijk hoog; uw kindje heeft een aardig gewicht en gaat steeds meer op uw blaas drukken. Gevolg is dat u waarschijnlijk vaker naar de w.c. moet. De grootte is nu zo’n 46,5 cm en het gewicht 3100 gr.

Uw kindje gaat nu door met vetreserves aanleggen. Per dag komt er ongeveer twintig à dertig gram vet bij. Daarmee bouwt het alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Zo kan uw kindje rustig aan de borst of de fles wennen zonder al te hongerig te worden of te veel gewicht te verliezen. Het laagje vet onder de huid is nu zo dik, dat uw kindje straks zijn eigen lijfje goed op temperatuur kan houden. Er stroomt nu per minuut zo’n tien liter bloed langs de placenta, vol voedingsstoffen voor uw kindje.

Uw kindje komt echt wel! Meestal betekent langer dan veertig weken zwanger zijn dat uw kindje het erg naar zijn zin heeft in uw buik. Er is dus geen reden om u zorgen te maken! Bent u 41 weken en 5 dagen dan zal uw verloskundige een extra controle afspraak voor u maken in het ziekenhuis. Er wordt dan een hartfilmpje en een echo van uw kindje gemaakt. Zo wordt er even extra naar uw kindje gekeken. Tot het einde van deze week mag u nog gewoon met uw verloskundige bevallen. Wanneer de 42 weken zwangerschap erop zitten en u bent nog niet bevallen, dan neemt de gynaecoloog de zorg van uw verloskundige over. Samen met u zal dan besloten worden wanneer de bevalling wordt ingeleid. De grootte is nu zo’n 51 cm en het gewicht 3450 gr.