Aambeien zijn spataderen van de anus. Door het hormoon progesteron verslappen de vaatwanden van uw aderen. Dit houdt dus ook in verslapping van de aderen in en rondom uw anus. Uw baarmoeder oefent extra druk uit in en op de grote aderen die uit uw benen en bekken komen en naar uw hart lopen. Hierdoor stijgt de druk in de aderen in uw onderlichaam tijdens uw zwangerschap. Later drukt ook het hoofdje van de baby, als dat dieper in het bekken zit, ook nog eens extra op uw aderen. Aambeien kunnen ook ontstaan door harde ontlasting en hard persen. Drink 2 liter per dag om uw ontlasting soepel te houden en eet laxerende voeding als vezels, groenten, kiwi´s, ontbijtkoek. Ontlasting wordt ook harder als u het ophoudt en als u dus niet direct naar het toilet gaat. Na een bevalling kunt u ook last hebben van aambeien door het persen.

Inwendig / uitwendig.

Er bestaan twee soorten aambeien; inwendige (aan de binnenkant van de anus) en uitwendige aambeien. Uitwendige aambeien merkt u in eerste instantie door jeuk en in tweede instantie door pijn. Deze aambeien komen het meest voor en kunnen ook wat bloeden.
Inwendige aambeien merkt u door pijn tijdens het poepen en bloed bij de ontlasting. Als u afveegt kan er bloed aan het toiletpapier zitten.

Zorg dat u na de ontlasting uw anus goed schoonmaakt. Achtergebleven resten ontlasting veroorzaken jeuk. Pas op met te hard en te veel afvegen, omdat de aambeien daarvan juist opengaan. Beter is om na het poepen te spoelen met koud water. Door de kou slinken de aambeien en worden tijdelijk of blijvend kleiner. Door de kou trekt de vaatwand samen. Vermijdt warm water, dus pas op met een warm bad. Hierdoor zetten de vaten uit.

Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen kan een koud compres verlichting geven.
Er zijn verschillende soorten aambeienzalf op de markt. De meeste apotheken verkopen een goede zalf.  Bij veel pijn kunt u curanol bestellen zonder recept.