Wanneer u besluit te stoppen met het geven van borstvoeding kunt u niet abrupt stoppen. Uw lichaam moet uw melkproductie afbouwen. 

Indien u (te) abrupt zou stoppen met voeden of kolven bestaat het risico dat u, door het niet legen van de borsten, een borstontsteking ontwikkelt. Door het vraag/aanbod principe van borstvoeding zal uw lichaam minder melk gaan produceren wanneer er minder gevraagd wordt. 

Het afbouwen doet u door de borstvoedingen een voor een te vervangen door kunstvoeding. Meestal is het verstandig om te beginnen met een dagvoeding. Uw kindje krijgt op dat moment geen borst en u kolft ook niet af. Uw kindje krijgt het flesje aangeboden. Geef uw kindje enkele dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip de fles. Uw lichaam zal er dan aan wennen dat er op dat moment geen moedermelk nodig is. Zodra u op dat tijdstip geen stuwing meer heeft kunt u de volgende voeding gaan vervangen door een flesje. De snelheid van afbouwen verloopt per vrouw anders! 

Wanneer u niet aan de borst voedt, maar alleen afkolft, kunt u er ook voor kiezen steeds langere tijd tussen 2 kolfbeurten in te laten zitten. Dit kunt u doen door ongeveer elke dag of om de dag er een uur langer tussen te laten. Ook kunt u met de kolf ervoor zorgen dat u de borst niet helemaal leegt, maar alleen de spanning eraf kolft. Wanneer er een deel van de melk achterblijft in de borst is dit ook een signaal voor uw lichaam om minder nieuwe melk aan te gaan maken. Zorg dan wel dat u zo’n twee keer per dag de borsten helemaal goed leegt om een borstontsteking te voorkomen. 

Tijdens het afbouwen is het belangrijk de signalen van een (dreigende) borstontsteking goed  in de gaten te houden. Wanneer deze zich voordoen moet u de borst goed legen. Het is verstandig dan iets meer tijd te nemen voor het afbouwen van de borstvoeding.