Door hormonale verandering tijdens de zwangerschap verandert de stevigheid van het bekken en de bekkenbanden. Het bekken wordt soepeler. Pijn in de omgeving van het bekken komt daarom vaak voor tijdens de zwangerschap. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn. Dit is een tijdelijke situatie en is nodig om tijdens de bevalling het kindje door te laten. Na de bevalling herstelt dit doorgaans vanzelf binnen 3 maanden.

Pijnklachten kunnen optreden middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen), links en/of recht onder in de rug met uitstraling over de bil, de lies en de benen en pijn rond het stuitje. De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen. Veel vrouwen met bekkenpijn hebben ook last van startpijn, dit is pijn bij een beweging zoals bijvoorbeeld opstaan uit een stoel. Vermoeidheid verergert de pijn.
Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen is vaak niet prettig.

Fysiotherapie.

Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met bekkenklachten. Zij kunnen u helpen uw klachten te verlichten en geven advies hoe te bewegen en om te gaan met een pijnlijk bekken. Een adres van een gespecialiseerde therapeut kunt u vragen aan uw verloskundige.

Tips.

Door de belasting aan te passen aan uw lichamelijke conditie en mogelijkheden zijn veel klachten gunstig te beïnvloeden. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen je activiteiten en het nemen van korte rustpauzes. Zo blijft je conditie op peil. Blijkt echter dat je in toenemende mate last blijft houden van pijn en/of een gevoel van onmacht tijdens activiteit, of maak je je zorgen is het verstandig dit met je verloskundige te bespreken.