Als eerste praktijk in Drenthe maken wij bevallen met de BirthVR mogelijk!
Wij bieden net die extra ondersteuning bij de omgang met pijn tijdens de bevalling.
Als eerste praktijk in Drenthe bieden wij bevallen met de BirthVR aan; wij zijn daar stiekem best een beetje trots op!
Wat is BrithVR?
BirthVR is een nieuwe innovatieve ontwikkeling op het gebied van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Recent wetenschappelijk onderzoek door artsen uit Nederland maakt duidelijk dat VR ook tijdens de bevalling uitstekend werkt.
Met die kennis is BirthVR ontwikkeld: een app die vrouwen in alle fases van de bevalling helpt om te ontspannen en minder pijn te voelen. BirthVR is speciaal toegespitst op de bevallende vrouw – een groot verschil met andere VR-toepassingen.
Hoe kan de BirthVR ondersteuning bieden?
Meditatie is een techniek die zorgt voor rust, ontspanning en bewustwording van het lichaam. Je verlegt je aandacht van je omgeving naar jezelf. BirthVR biedt diverse ontspannings-, concentratie- en ademhalingsmeditaties aan om in de zwangerschap te doen. Ga ontspannen liggen of zitten in een rustige omgeving en kies één van de zeven zwangerschapsmeditaties. Geniet van een geleide meditatie op het strand of in de bergen, kom helemaal tot rust en bereid je onbewust voor op de bevalling.
De bevalling bestaat uit verschillende fases. De module “ik ga bevallen” is speciaal ontwikkeld om te gebruiken tijdens de verschillende fases.
De eerste fase noemen we de latente fase. Weeën in deze fase zorgen ervoor dat de baarmoedermond platter, zachter en soepeler wordt. De weeën duren vaak 30 tot 50 seconden, komen onregelmatig en wisselen in kracht. Tijdens deze fase is het belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. “Mijn bevalling begint” is een meditatie en hypnobirthing oefening die zorgt voor diepe ontspanning. Deze oefening wordt in de latente fase aangeraden om te gebruiken.
De latente fase gaat op een gegeven moment over in de actieve fase, ook wel de ontsluitingsfase genoemd. Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond ver genoeg opengaat om de baby geboren te laten worden. Deze weeën duren vaak 60-90 seconden en komen zo om de 3 à 4 minuten. Gebruik je ademhaling om de wee weg te zuchten. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan meestal langzamer dan het laatste stukje ontsluiting. Tijdens het eerste gedeelte van de actieve fase kun je de VR onderwateromgeving gebruiken, deze bevat ademhalings- en pufoefeningen voor tijdens de wee en helpen je te ontspannen tussen de weeën door. “Ik heb ontsluitingsweeën” is een meditatie waarbij de focus ligt op ademhaling en coaching. Deze oefening wordt in de actieve fase aangeraden om te gebruiken.
Tijdens het laatste gedeelte van de actieve fase ga je meer druk op de vagina en anus ervaren. Het hoofdje van de baby drukt nu in je bekken tegen de bekkenbodemspieren, de endeldarm en je stuitje aan. Dit veroorzaakt het drukgevoel en de persweeën. Jouw verloskundige of arts zal, indien nodig, controleren of er sprake is van 10 cm ontsluiting. Voor het laatste gedeelte van de actieve fase kun je de “Mijn kindje is er bijna” module gebruiken, deze bevat gerichte pufinstructies op het moment dat jij een wee krijgt.
Wanneer mag je de BirthVR niet gebruiken?
- BirthVR gebruik je op eigen risico;
- De verloskundige (behandelaar) is verantwoordelijk voor de individuele inschatting of BirthVR bij cliënt ingezet of gebruikt kan worden;
- Indien er sprake is van één van onderstaande criteria wordt het gebruik van BirthVR streng afgeraden en mag BirthVR niet worden gebruikt;
- Bekend met ernstige wagenziekte;
- Bekend met epilepsie;
- Bekend met psychoses;
- Bekend met ernstige claustrofobie;
- Patiënten die in strikte isolatie zijn (MRSA, COVID);
- Bij alcohol of drugsgebruik;
- Bij audiovisuele stoornissen: wanneer deze het gebruik van VR hinderen;
- In bad/onder de douche.
Wat zijn de veiligheidsinstructies?
- Gebruik de VR-bril nooit in het water;
- Gebruik de VR-bril nooit als hij aan het opladen is, er bestaat dan een risico op brandgevaar;
- Bij misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid de bril afzetten;
- Lenzen PICO bril niet met direct zonlicht in aanraking laten komen. Dit zorgt voor permanente schade;
- Als je de VR-bril niet gebruikt, laat hem dan niet onnodig op stand-by staan, maar schakel de VR-bril uit. Dit bespaart veel batterij.
Kosten.
Natuurlijk bieden wij deze dienst voor onze cliënten gratis aan! De dienstdoende verloskundige heeft de BirthVR altijd bij zich, net als de baarkruk. Op elk moment kan er besloten worden om gebruik te maken van de BirthVR; geen probleem!