Uw baarmoeder is eigenlijk een grote spier. Een harde buik is een onregelmatige samentrekking van de spier van de baarmoeder. Het kan een vervelend gevoel zijn maar het kan geen kwaad. Het kan aanvoelen als een harde bal in uw buik. Het is onaangenaam  maar mag niet echt pijnlijk zijn. Het mag ook niet samengaan met bloedverlies en/of  vochtverlies.

Er zijn verschillende redenen waarom u last kan krijgen van een harde buik.

 • Snelle groei
  Aan het begin van de zwangerschap kan uw baarmoeder hard groeien, de baarmoeder spier wordt dan ineens flink opgerekt en reageert daarop door samen te trekken. Dit verschijnsel ziet uvaak ook rond de twintigste week als u een echt zwanger buikje krijgt en aan het eind van de zwangerschap als uw baby ineens flink groter wordt:
  een baby is bij 32 weken gemiddeld 2 kilo en kan zich qua gewicht soms nog verdubbelen in 8 weken tijd.
 • Bewegingen
  Als de baby erg druk aan het bewegen is kan hij, door bijvoorbeeld schoppen, de baarmoeder spier prikkelen waardoor deze gaat samentrekken.
 • Blaasontsteking
  Een blaasontsteking kan ook harde buiken veroorzaken. Indien u zwanger bent en een blaasontsteking heeft , heeft u meestal geen pijn bij het plassen maar wel pijn in uw onderbuik.Vaak gaat het gepaard zonder koorts. Uw blaas kan dan de spier van uw baarmoeder irriteren waardoor deze gaat samentrekken. Breng bij twijfel altijd urine naar uw huisarts en vraag of de huisarts de urine wil nakijken. Meld de huisarts altijd dat u zwanger bent.
 • Drukte
  Indien u erg druk bent geweest, met het huishouden, uw werk, de kinderen etc. Kunt u ook harde buiken krijgen. Vaak is het dan een signaal van uw lichaam dat u rustiger aan moet doen.
 • Sex
  Soms kunt u na gemeenschap met of zonder een orgasme ook harde buiken krijgen, zeker als uw zwangerschap al wat gevorderd is. Dit kan heel vervelend zijn maar het is niet schadelijk. Vaak helpt een warm bad of douche om uw buik weer te ontspannen.

Kort samengevat is een harde buik een reactie van uw baarmoeder op een prikkel. Het is onaangenaam maar niet pijnlijk en het kan geen kwaad. Vaak is het wel een signaal dat u het wat rustiger aan moet doen. Het mag niet gepaard gaan met bloed- en/of vochtverlies. Een warm bad, douche of kruik gecombineerd met rust is meestal voldoende. Neem bij twijfel of als het niet minder wordt contact op met uw verloskundige.