De eerste weken na de geboorte huilt uw kindje gemiddeld 1-1,5 uur per 24 uur. Rond 6 weken is dat 2-2,5 uur en daarna wordt het langzaam weer minder tot 1,5 uur per 24 uur. Na 3 maanden merkt u vaak een duidelijke vermindering in het aantal huiluren.

Krampjes.

Uw kindje kan last hebben van darmkrampjes. Meestal zet uw kindje het dan ineens op een brullen en trekt hij de beentjes op of strekt ze juist enorm uit. Probeer hem te troosten door hem tegen u aan te houden. Sommige baby’s vinden het lekker als u een warme washand op hun buikje houdt of het buikje zachtjes met ronddraaiende bewegingen masseert. Masseer met de klok mee.

Honger.

Huilen kan ook een (laat) teken zijn van honger. Meestal zoekt uw kindje dan met zijn hoofdje en mond naar de borst. Hij beweegt zijn hoofd dan heen en weer en hapt met zijn mond wijd open. Hij kan ook op zijn eigen vuistje sabbelen. Huilen is zijn laatste signaal dat hij nu echt trek heeft.

Ongemak.

Tenslotte kan uw kindje ook huilen van ongemak. Hij heeft 9 maanden lekker in uw buik gezeten en mist nu de warmte en de geluiden die er in uw buik zijn. Veel kinderen hebben ’s avonds of ’s nachts huiluren. Hun ritme is niet makkelijk om te draaien. Soms helpt het om het badje ’s avonds te doen in plaats van in de ochtend. Daar worden ze rozig van. Zorg dat hij bij u op de kamer ligt zodat hij u ademhaling kan horen. Omdat het zo stil is ’s nachts kunt u proberen de radio zachtjes aan te zetten.

Ook kunt u uw kindje het “baarmoedergevoel” een beetje terug geven door in het wiegje het dekentje aan beide zijden strak in te stoppen onder het matrasje. Maak het bedje laag op, zodat uw kindje bijna met zijn voetjes tegen de onderkant aan ligt. Op die manier voelt uw kindje zich meer geborgen en zal rustiger slapen.

Veilig slapen.

Uw kindje mag nooit samen met u in één bed slapen. Overdag kunt u uw kindje wel laten slapen op het ouderlijk bed, mits onder de volgende voorwaarden: Leg de baby niet onder uw dekbed, maar onder een eigen dekentje. U kunt ook het aankleedkussen op het bed leggen en apart voor uw kindje opmaken. Neem nooit uw kindje bij u in bed bij (extreme) vermoeidheid, medicijn-, alcohol- of drugsgebruik.