Wat is hyperemesis gravidarum?
Zwangerschapsmisselijkheid is een normaal verschijnsel in de eerste zestien weken van de zwangerschap. 80% van de zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid en/of braken, vooral in de ochtend.
Soms wordt het braken zo erg dat er ook andere lichamelijke klachten ontstaan. We spreken dan van hyperemesis gravidarum (= overmatig braken in de zwangerschap). Gemiddeld duren deze klachten tot aan de vierde maand van de zwangerschap.
Oorzaken
Wat de precieze oorzaak is van overmatig braken in de zwangerschap, is niet duidelijk. Er zijn meerdere factoren die meespelen. Eén van die factoren heeft te maken met hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Ieder mens reageert anders op deze veranderingen. Een meerlingzwangerschap geeft ook een verhoogde kans. Soms speelt een andere ziekte of een ontsteking mee. Daarnaast kunnen psychische oorzaken en stress het braken versterken.
Lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten van hyperemesis gravidarum zijn gewichtsverlies, uitdroging, ondervoeding en afwijkingen in het bloed. De ervaring leert dat uw baby hier niet onder te lijden heeft. Uw lichaam zorgt ervoor dat uw baby het eerst krijgt wat het nodig heeft. De behandeling van overmatig braken is erop gericht om uw conditie te verbeteren.
Adviezen om klachten te verminderen / wat kunt u zelf doen
- Uw lichaam reageert op eten of drinken dat binnenkomt of op de geur van voeding. Dit kan misselijkheid of braken veroorzaken. Vermijd sterke geuren en geuren waarvan u weet dat u misselijk wordt.
- Probeer te drinken (1,5 – 2 liter vocht per dag), vast voedsel eten is even minder belangrijk.
- Eet en drink alléén waar u zin in heeft.
- Probeer uw maag steeds wat gevuld te houden. Een lege maag kan de klachten verergeren. Neem voordat u ’s ochtends opstaat uit bed bijvoorbeeld een beschuitje of cracker. Blijf nog een half uur liggen en sta daarna pas rustig op om klachten te voorkomen. Neem overdag elke 2-3 uur iets kleins te eten.
- Het nemen van een klein tussendoortje wanneer u ’s nachts wakker wordt, kan ervoor zorgen dat u zich de volgende ochtend niet zo misselijk voelt.
- Gember kan misselijkheid verminderen. Neem bijvoorbeeld verse gemberthee of gembertabletten, te koop bij de drogist
- Ga een aantal keer per dag even rusten. Accepteer dat u een stapje terug moet doen.
- Vermijd teveel prikkels (fel licht, geluid, snelle bewegingen)
- Zorg voor zoveel mogelijk afleiding, want hoe meer u aan de misselijkheid denkt, hoe erger die wordt.
- Medicatie kan helpen om misselijkheid en braken tegen te gaan. De medicatie die voorgeschreven wordt kan veilig gebruikt worden in de zwangerschap.
Een (dag)opname
Als u veel braakt en er zijn tekenen van uitdroging kan het zijn dat een (dag)opname noodzakelijk is.
In eerste instantie komt u voor een dagopname in het ziekenhuis. U verblijft dan een aantal uur in het ziekenhuis. Er zullen verschillende onderzoeken uitgevoerd worden, zoals bloedonderzoek, uw gewicht en een echo. U krijgt medicatie tegen de misselijkheid of uw medicatie wordt aangepast. Ook krijgt u een infuus om u te voorzien van voldoende vocht. Daarna zal worden gekeken of u opgenomen blijft of dat u naar huis kunt. Een dagopname en het toedienen van vocht kan eventueel herhaald worden. Indien een infuus onvoldoende resultaat geeft, kan sondevoeding wenselijk zijn. Hiervoor zult u één of enkele dagen worden opgenomen.
Kijk voor meer informatie en lotgenotencontact op www.zehg.nl