Misselijkheid is vaak één van de eerste verschijnselen van een zwangerschap. U voelt een wee onpasselijk gevoel in uw maag met de neiging tot kokhalzen. Vooral ’s ochtends na het wakker worden of bij het tandenpoetsen kunt u  flink misselijk zijn. Veel vrouwen hebben in lichte mate last van misselijkheid. Een veel kleinere groep vrouwen is de hele dag misselijk en moet braken. Een enkeling is de eerste weken continu ziek en zwak.

Bij de meesten houdt de misselijkheid ongeveer na zestien weken op. Vanaf de twaalfde week kan het al minder worden. Dit houdt samen met het verdwijnen van het HCG hormoon uit uw lichaam. Bij enkele vrouwen houdt de misselijk, soms met vlagen, de hele zwangerschap aan.

Misselijkheid kan in principe geen kwaad. Zolang u niet teveel braakt, voldoende eten en drinken binnenhoudt en voldoende plast is de situatie absoluut normaal. Veel prikkels en vermoeidheid kunnen de misselijkheid versterken. Zorg dus voor voldoende rust en drink voldoende.

Indien u helemaal geen voedsel of vocht meer binnenhoudt bestaat het gevaar voor uitdroging. Als u merkt dat u niets meer binnenhoudt en minder plast dan normaal, neem dan contact op met uw verloskundige.

Op zich valt er aan de misselijkheid niet zoveel te doen. Zorg voor lichte, kleine maaltijden verdeelt over de dag. Soms helpt het om als u wakker wordt, voor u opstaat, op uw gemak in bed iets lichts te eten, zoals een kop thee met een cracker of een beschuit.  Vermijdt zwaar en vet voedsel en zorg dat u iets bij u heeft voor als u op pad gaat. Een kopje bouillon is een uitstekende opkikker voor als u zich slapjes voelt. Soms kan een pepermuntje of een zuurtje een opkomend gevoel van misselijkheid onderdrukken. Uit onderzoek is gebleken dat gember verlichting geeft. Drink gemberthee of slik gembercapsules.

Zorg voor voldoende rust en als u een golf van misselijkheid aan voelt komen, trek u dan even terug en adem rustig. Probeer ’s ochtends rustig aan te doen, neem de tijd om rustig te ontbijten en langzaam op gang te komen.