Uw tweede en overige controles duren ongeveer 15 minuten. Aan het einde van elke afspraak wordt een vervolgafspraak gemaakt. Indien u meer tijd nodig hebt is dit in overleg altijd mogelijk. U bent altijd vrij uw partner, een familielid of een vriendin mee te nemen.

Tijdens de controles zullen wij u vragen hoe u zich voelt, hoe u de zwangerschap beleeft en verrichten wij lichamelijk onderzoek. Uiteraard zijn wij tussentijds altijd bereikbaar voor uw vragen of problemen.

De volgende onderzoeken zijn standaard tijdens de controles:

  • Het meten van uw bloeddruk.
  • Uitwendig onderzoek. (Om de groei van de baby te controleren.)
  • Ligging van de baby. (Vanaf ongeveer 28 weken.)
  • Harttonen van de baby. (Vanaf 14 weken.)
  • Liggingsecho. (Bij 36 weken.)

Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 20 weken bespreken we met u de keuze voor borst- of flesvoeding en de keuze voor een thuisbevalling of een poliklinische bevalling.

De kans op bloedarmoede is in de zwangerschap verhoogd, daarom zullen wij uw Hb (ijzer)-gehalte bij 30 weken nog een keer bepalen (indien nodig of op verzoek kan dit  eerder herhaald worden).

Bij 36 weken zullen wij de bevalling met u doorspreken en beantwoorden wij al uw vragen. Indien u dit wenst geven wij u een folder mee over omgaan met pijn tijdens de bevalling. Ook ontvangt u een folder over de hielprik.

De controles zijn bedoeld om het verloop van uw zwangerschap te beoordelen. Bij afwijkende bevindingen kunnen wij u tijdig verwijzen naar de gynaecoloog of huisarts.
Tijdens de controles noteren wij onze bevindingen op uw zwangerschapskaart in de praktijkbrochure. Deze praktijkbrochure dient u altijd mee te nemen naar het spreekuur. Ook adviseren wij u deze praktijkbrochure mee te nemen als u op reis gaat.

Een gebruikelijk schema van controles is;

  • Tot 26 weken om de 4 weken.
  • Tot 32 weken om de 3 weken.
  • Tot 36 weken om de 2 weken.
  • Vanaf 36 weken tot aan de bevalling iedere week.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het verloop van uw zwangerschap kunnen we meer of minder controles afspreken.

De begeleiding van uw verloskundige.

Tijdens deze bijzondere periode in uw leven heeft iedere vrouw recht op professionele verloskundige zorg. In onze visie is deze zorg begeleidend en ondersteunend van aard. Zwangerschap en bevalling zijn immers  natuurlijke en gezonde fases in het lichaam van een vrouw. Iedere vrouw heeft zeggenschap over haar eigen leven en welzijn. Zij is zelf in staat om (medische) keuzes te maken die het beste passen bij haar persoonlijke situatie. De verloskundige kan door zorg-op-maat, informatie, advies en ondersteuning hier aan bijdragen. Bij onze manier van zorgverlening staan betrokkenheid, aandacht, tijd, vertrouwen en een persoonlijke benadering hoog in het vaandel.

Voorlichting.

Op onze website staat veel informatie over alles wat met zwangerschap te maken heeft.