Uw verloskundige heeft de GeboorteTENS soms mee tijdens haar dienst. U kunt tijdens uw bevalling hier direct gebruik van maken.

De afkorting TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Met behulp van een apparaatje en vier elektrodes die u op uw rug plakt, worden lichte elektrische pulsen afgegeven. Door deze elektrische pulsen worden de pijnprikkels, die via uw zenuwen naar uw hersenen lopen, geblokkeerd. De sterkte van de pulsen zijn zelf in te stellen op de voor u meest effectieve sterkte. Verder stimuleert TENS de productie van endorfine. Endorfine is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt en een pijnstillend effect heeft.

Als barende vrouw heeft u zelf de controle over de toediening, dosering en het gebruik van de pijnstilling. Dit kan u een gevoel van controle geven over uw eigen bevalling, wat een positief effect kan hebben op de beleving van de bevalling en de pijn.

Het gebruik van TENS is niet schadelijk voor moeder en kind en heeft geen bijwerkingen.

Voordelen:

– U kunt gewoon bewegen en rondlopen.
– Er zijn geen risico’s voor het kind.
– U kunt thuis of poliklinisch bevallen met uw eigen verloskundige.
– U bepaalt zelf hoe hoog of hoe laag u de intensiteit van het apparaat zet.
– TENS wordt door een aantal zorgverzekeraars, waaronder Achmea, vergoed.

Nadelen:

– Het moet af onder de douche of in bad.
– De draden kunnen soms hinderlijk zijn.
– Wanneer u bij de gynaecoloog moet bevallen, bestaat de kans (25%) dat TENS stoort op de CTG-apparatuur. De TENS moet dan (tijdelijk) worden uitgezet.

Voor meer informatie: geboortetens

Op het gebruik van de GeboorteTENS zijn de algemene voorwaarden verkoop en verhuur Verloskundig Centrum Assen e.o. van toepassing.