In bad bevallen is ook mogelijk bij uw verloskundigen van Verloskundig Centrum Assen e.o. of in het WZA.

Via websites als www.oerbron.nl , www.duikertje.nl en www.waterooievaar.nl kunt u lezen over het bevallen in bad en kunt u een bad huren. De huur van een bad kost ongeveer 300 euro en u huurt het dan voor een periode van 5 weken (namelijk van 37 weken tot en met de 41e week).

Het vullen van een bad duurt ongeveer 45 minuten, dus indien u de eerste keer snel bent bevallen moet u op tijd beginnen met vullen! Er wordt een pomp bijgeleverd om het bad weer snel leeg te pompen na de bevalling.

Het beste moment om in bad te gaan is rond de 5 centimeter ontsluiting, ofwel wanneer de weeen erg sterk en pijnlijk worden. Het effect van het warme water is dan het grootst. Het water werkt pijnstillend en ontspannend. Bijna alle vrouwen die in het water zijn bevallen willen een volgende keer niets anders meer!

In het bad kunt u verschillende houdingen aannemen om uw weeen op te vangen en om te persen. Voor het persen is de gehurkte houding ideaal omdat uw bekken dan de meeste ruimte maakt. Op het ‘droge’ lukt het vaak niet om lang te hurken, maar in bad gaat dat veel makkelijker omdat u dan geen zwaartekracht heeft onder water.

Na de geboorte kan uw kindje nog even onder water blijven, maar wanneer hij of zij adembewegingen gaat maken wordt hij door uw verloskundige of door uzelf met het hoofdje boven water getild. Daarna kunt u nog even in het bad blijven zitten om bij te komen en om uw kindje uitgebreid te bewonderen.

Wanneer niet in bad:

  • Eigenlijk bij iedere medische indicatie, zoals langdurig gebroken vliezen, koorts en meconiumhoudend vruchtwater.
  • Wanneer uw verloskundige beslist dat ze u niet goed kan onderzoeken in bad. Bijvoorbeeld voor het beoordelen van het aantal centimeters ontsluiting zal u even uit bad moeten. U moet dus ook altijd een bed op klossen hebben staan.
  • Niet elke verloskundige laat de placenta in bad geboren worden. Het kan dus zijn dat u ongeveer 10 minuten na de geboorte van uw baby op bed moet liggen om de placenta geboren te laten worden.