Doordat het bloed langs uw volle, zware baarmoeder teruggepompt moet worden naar uw hart, verblijft het bloed langer in uw benen. Hierdoor neemt de druk in uw aderen toe en worden uw vaten opgerekt. Ook is de doorbloeding in uw benen verminderd en wordt er minder zuurstof naar de spieren vervoert.

Door de slechte doorbloeding krijgen vrouwen last van een zwaar en drukkend gevoel en ‘onrustige benen’; u kunt de neiging om uw benen steeds te bewegen steeds moeilijker onderdrukken. Dit is met name na inspanning of aan het eind van een dag. Ook kramp in de kuiten ’s nachts wordt door de slechte doorbloeding veroorzaakt

Er zijn een aantal dingen belangrijk: zorg dat u niet te lang achter elkaar staat of zit en blijf dus regelmatig in beweging. Draag geen knellende kleding. Draag gemakkelijke en lage schoenen. Douche uw onderbenen en knieholtes met koud water na. Dit bevordert de circulatie in uw benen. Masseer uw benen of laat dit doen. Strijk in de richting van uw hart om het bloed als het ware uit uw benen te masseren.