Uw tepel kan beschadigen als gevolg van verkeerd aanleggen. Er ontstaan tepelkloven.

Het probleem is dan dat uw kindje:

  • Niet de tepelhof maar alleen de tepel in zijn mond heeft.
  • De tong niet op de juiste manier gebruikt.
  • Aan de borst hangt.

Daarom is het erg belangrijk om al vanaf de eerste dag goed op het aanleggen te letten. Indien u twijfelt of uw kindje goed aan de borst drinkt, bij pijn of wanneer een kloofje ontstaat, is het van belang meteen aandacht te besteden aan het beter aanleggen van uw kindje. Hierbij kunt u hulp vragen van uw verloskundige, de kraamverzorgster, de verpleegkundige of lactatiekundige.

De oorzaak van beschadiging aan de tepel wordt niet aangepakt door het smeren van zalfjes, het gebruiken van een tepelhoedje of het geven van een fles. Dit zal het probleem dan ook niet verbeteren. Wanneer het voeden te pijnlijk is door kloofjes kunt u de tepels ‘rust’ geven door tijdelijk te kolven. Een kolf trekt minder hard aan de tepel dan uw kindje. Smeer na het voeden / kolven een druppel moedermelk op uw tepel en laat na het voeden / kolven uw tepel goed aan de lucht drogen.

Uw verloskundige van Verloskundig Centrum Assen e.o. heeft Mother Mates ook bij zich, dit is met name makkelijk indien ze ‘s avonds of in het weekend nodig heeft. De hydrogel tepelverbanden van Mother Mates brengen direct verlichting op kapotte tepels en helpen de tepels te genezen.

Mother Mates zijn transparante verbanden van hydrogel. Het beschermt de huid tegen bacteriele infecties en wonduitdroging en vormt een koele pijnverlichtende laag. Ze nemen overtollig wondvocht op en laten dit geleidelijk verdampen. Zo ontstaat een perfect milieu om de wond te laten genezen. Indien u het hydrogel verwijdert blijven er geen restjes achter op de huid.

De verbanden zijn vier tot zeven dagen te gebruiken. Tussendoor kunt u ze gewoon afspoelen. Voor een extra verkoelend effect kunt u de Mother Mates tijdens de borstvoeding in de koelkast leggen.

Indien u last heeft van veel lekken dan is het raadzaam om naast het hydrogelverband een zoogcompres te gebruiken.