Uw verloskundige kan dankzij de kraamverzorgster veilig thuisbevallingen doen. De kraamverzorgster ondersteunt en assisteert u en uw verloskundige rondom de bevalling.

Uw verloskundige zal tijdens de bevalling bepalen wanneer de kraamzorg gebeld wordt. Bij een eerste kindje rond de 8 cm en bij reeds eerder bevallen vrouwen bij 5-6 cm ontsluiting. De kraamverzorgster is dan binnen een uur aanwezig.

De kraamverzorgster legt voor de bevalling de benodigde spullen klaar; 2 kruiken (om de doeken en de babykleertjes kleertjes te verwarmen) en een aankleedkussen met vaseline, een thermometer en gaasjes. Tevens maakt zij het wiegje in orde.

Indien u borstvoeding wilt gaan geven streeft de kraamverzorgster ernaar om uw kindje binnen 1 uur na de bevalling aan de borst te laten drinken. Nadat uw verloskundige u en uw kindje heeft gecontroleerd  zal de kraamverzorgster uw kindje temperaturen en aankleden. Zij geeft u wat te eten en helpt u met douchen of wassen. Hierna wordt uw bed lekker verschoond!

Na de bevalling zal de kraamverzorgster ongeveer 2 uur blijven, afhankelijk  van het moment van de dag. Overdag blijft ze vaak een hele dag. s’Avonds of s’nachts zo lang als nodig is.  Zij doet dan controles bij u en uw kindje en geeft uitleg en instructie over uw verzorging  en de verzorging van uw kindje.