U hoeft in onze praktijk niet persé van te voren aan te geven waar u wilt bevallen. U mag zelfs nog tijdens de bevalling beslissen! Zeker als het uw eerste kindje is, weet u niet van te voren hoe u het allemaal zult ervaren. Beslis pas tijdens uw weeën waar u zich het prettigst voelt, thuis of in het ziekenhuis. Ook al heeft u vooraf gepland om poliklinisch te bevallen, zorg er dan ook voor dat u alles klaar hebt staan voor een thuisbevalling. Soms gaat een bevalling sneller dan gedacht.

Voordat u naar het ziekenhuis gaat komen wij eerst nog thuis bij u kijken hoe de bevalling vordert. Afhankelijk van het aantal centimeters ontsluiting, de weeënkracht en het te verwachten verloop besluit uw verloskundige wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Een groot gedeelte van de bevalling verloopt dus thuis. Bij de eerste bevalling gaat u vaak pas bij zes centimeter (of meer) ontsluiting naar het ziekenhuis, bij een volgende bevalling bij 4-5 centimeter.

Wij werken samen met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Dit in verband met bereikbaarheid en de goede samenwerking. Indien u graag in een ander ziekenhuis wilt bevallen willen wij graag dat u dit dan tijdig aangeeft.

Sommige vrouwen hebben een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling. Er bestaat dan een iets verhoogd risico op complicaties. De voordelen van een thuisbevalling wegen niet op tegen dit risico. Het is dan beter om in het ziekenhuis te bevallen zodat er snel kan worden ingegrepen, mochten er problemen ontstaan.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen geeft regelmatig voorlichtingsavonden over bevallen in het ziekenhuis. Wilt u zich voor deze bijeenkomst opgeven, neemt u dan contact op met afdeling C0, telefoonnummer (0592) 32 53 70.