Indien u zwanger wilt worden raden wij u aan om geen alcohol meer te drinken. Het gebruik van alcohol vermindert namelijk de vrouwelijke én mannelijke vruchtbaarheid. De meeste vrouwen weten pas na een paar weken dat zij zwanger zijn. In die periode is uw kindje dan al blootgesteld aan alcohol.

Alcohol is erg schadelijk voor uw ongeboren kindje. Dit geld voor de gehele zwangerschap. Alcohol werkt met name door op de hersenen van uw kindje. Een veilige hoeveelheid is voor alcohol niet te geven. Géén alcohol in de zwangerschap is daarom de veiligste hoeveelheid. Al vanaf vier drankjes per week is er een effect aantoonbaar op uw kindje. Deze beweegt minder en vertoont minder hersenactiviteit. Bij vijf tot negen drankjes per week is er een verhoogde kans op een miskraam en een doodgeboorte. Bij meer dan acht glazen alcohol per dag bestaat er een kans dat uw kindje het foetaal alcohol syndroom ontwikkeld (FAS). Een kind met FAS heeft een een verstandelijke handicap en bovendien afwijkingen aan gezicht en skelet.

Heeft u alcohol gedronken in uw zwangerschap of voordat u wist dat u zwanger was, vertel dit dan aan uw verloskundige. Zij kan u meer informatie geven over uw situatie.

Kijk ook eens op www.alcoholenzwangerschap.nl,  www.alcoholinfo.nl en www.alcoholenzwangerschap.nl