Verloskundig Centrum Assen e.o. heeft een baarkruk! U kunt hiervan gebruik maken tijdens uw bevalling.

Een baarkruk is een hulpmiddel voor bij de bevalling, met name tijdens de uitdrijvingsfase. Tijdens het persen kunt u als barende op de baarkruk gaan zitten om in een verticale positie uw kindje ter wereld te brengen. Voordeel hierbij is dat de zwaartekracht een beetje “meehelpt” om uw kindje door het baringskanaal te laten passeren. Veel vrouwen ervaren de baarkruk als bijzonder prettig. Rechtop persen voelt natuurlijker aan dan liggend op uw rug in bed. Vaak voelt u ook betere persdrang, omdat het babyhoofdje van binnenuit meer druk uitoefent op uw anus.

Uw partner kan op een stoel achter de baarkruk plaatsnemen, zodat u tussen de weeën door  lekker even achterover kunt leunen om weer op krachten te komen voor de volgende perswee. Uw verloskundige zit vaak op grond voor de baarkruk om zo het geboorteproces goed in de gaten te kunnen houden. Een baarkruk kan de duur van de uitdrijving verkorten. Dit is dus minder uitputtend en gunstig voor de algehele conditie van zowel moeder als kind!

Een nadeel van de baarkruk is dat u wat meer bloed kan verliezen direct na de geboorte van uw kindje. U moet dan snel van de baarkruk af om op bed te gaan liggen. Het is dus handig als bij een baarkrukbevalling het bed dicht in de buurt is.

Een ander nadeel (maar voor sommigen juist een voordeel) is dat uw partner over de schouder van u mee moet kijken en daardoor de geboorte niet goed kan zien. Een spiegel die u voor de baarkruk op de grond legt kan hierbij uitkomst bieden.

Zeker als het niet uw eerste bevalling is, kan de uitdrijvingsfase snel verlopen. Op een baarkruk heeft u dan iets minder controle over de snelheid waarmee het hoofdje geboren wordt. Gaat dit té snel, dan bestaat er meer kans op inscheuringen.

Wilt u op de baarkruk bevallen overleg dit dan met uw verloskundige. Zij kan tijdens de bevalling het beste inschatten of dit mogelijk is.