Borstvoeding vraagt extra aandacht indien u en / of uw kindje in het ziekenhuis ligt.

Keizersnede.

Vraag na een keizersnede hulp bij het aanleggen van uw kindje. Bij voorkeur binnen het eerste uur. Door de operatiewond kan het aanleggen een stuk moeizamer zijn. Daardoor kan het zijn dat de borstvoeding enkele dagen later op gang komt. Het is dus extra belangrijk om vroegtijdig te starten met kolven om zo een optimale melkproductie te stimuleren.

Prematuur.

Wanneer uw kindje te vroeg geboren is, wordt de samenstelling van moedermelk aangepast aan de behoeften van uw kindje op dat moment. Het bevat dan o.a. extra eiwitten, specifieke stoffen voor de rijping van de organen en afweerstoffen. Juist voor een te vroeg geboren kindje is het heel belangrijk dat het borstvoeding krijgt. Begin zo snel mogelijk na de bevalling te kolven zodat uw kindje ook zo vlug mogelijk kan profiteren van uw moedermelk.

Couveuse.

Ligt uw kindje in het ziekenhuis op de couveuse-afdeling en bent u van uw kindje gescheiden, dan is het belangrijk dat u, zodra de situatie dit toelaat, begint met kolven. Dit moet gebeuren op de tijden dat u normaal gesproken uw kindje de borst zou geven. Dit komt neer op ongeveer 8 x per dag. Indien dit te belastend voor u is, probeer dan zo vaak mogelijk te kolven. Vaak en kort kolven heeft meer effect op de melkproductie dan minder vaak en langer. Dus liever 8 x 5 minuten kolven dan 5 x 8 minuten kolven. In beide gevallen kolft u 40 minuten maar vaker en korter is effectiever en stimuleert de productie beter.

Afgekolfde melk geven.

De afgekolfde melk kan aan uw kindje worden gegeven met een theelepel, met een kopje (cupfeeding) of met een voedingsspuitje (fingerfeeding). De kraamverzorgster of verpleegkundige zal u leren hoe u dit moet doen.