In ongeveer tien procent begint de bevalling met het breken van de vliezen. In de meeste gevallen zullen de weeën binnen 24 uur opgang komen.

Probeer wat van het vruchtwater op te vangen. Dat gaat gemakkelijk, want als uw vliezen eenmaal gebroken zijn blijft er steeds vruchtwater lopen. In een glas of bakje kunt u heel goed de kleur van het vruchtwater zien. Helder vruchtwater kan er verschillend uitzien. Meestal is het doorzichtig als water met witte vlokjes, soms kan het wit of roze zijn door een klein beetje bloed. Is het vruchtwater groen of bruin, dan moet u direct contact opnemen met uw verloskundige. Ook wanneer uw kindje de laatste controle nog niet was ingedaald, bel dan meteen uw verloskundige.

Indien uw vruchtwater helder is, de baby is ingedaald en het is nacht hoeft u uw verloskundige niet direct te bellen. Verschoon uw bed en probeer nog wat te slapen. Bel uw verloskundige in de ochtend op. Overdag mag u altijd direct bellen. Uw verloskundige komt bij u langs om de kleur van het vruchtwater te bekijken. Daarnaast luistert ze naar het de hartslag van uw kindje en voelt ze of uw kindje goed is ingedaald. Ook zal ze uitleggen wat er gaat gebeuren en wanneer u haar weer moet bellen.

Indien uw vliezen gebroken zijn is er een open verbinding tussen de buitenwereld en uw kindje. Hierdoor is er een verhoogde kans dat moeder en kind een infectie oplopen. Om die reden is het belangrijk om elke 4 uur uw temperatuur op te meten. Bij een temperatuur van 37,8 of hoger moet u contact op nemen met uw verloskundige. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden, zijn er een paar hygiëne maatregelen. Verschoon regelmatig uw maandverband en gebruik geen tampons. Daarnaast mag u niet in bad gaan of gemeenschap hebben. U mag wel onder de douche als u dit wilt.

Indien uw vliezen zijn gebroken is het wachten op weeën. Weeën komen meestal wanneer u ontspannen bent. Ga dus iets doen waarvan u rustig wordt. Bijvoorbeeld op de bank een boek lezen, of een stukje wandelen in het bos. Probeer nog afleiding te zoeken of nog even te slapen. Indien uw bevalling eenmaal gaat doorzetten heeft u uw energie hard nodig!

Indien de weeën niet spontaan op gang komen zal uw verloskundige u doorverwijzen naar de gynaecoloog. Uw verloskundige zal dit doen nadat uw vliezen 18 uur gebroken zijn. De gynaecoloog zal controleren of met u en uw kindje alles goed gaat. Als dit zo is zal hij ook nog afwachten of de bevalling spontaan op gang komt. Is uw bevalling na 72 uur nog niet begonnen dan zal deze worden ingeleid.