Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Ondergewicht of overgewicht hebben invloed op uw vruchtbaarheid.

Heeft u ondergewicht?

Om zwanger te worden heeft uw lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI onder de 19 spreken we van ondergewicht. Als u hier 15% onder zit heeft u kans op menstruatiestoornissen. Uw menstruatie kan zelfs wegblijven als uw BMI 30% onder een BMI van 19 zit. Dit heeft als gevolg dat u minder vruchtbaar bent. Bij uw partner kan ondergewicht ervoor zorgen dat hij minder zaadcellen in zijn sperma heeft.

Heeft u overgewicht?

Met overgewicht heeft u een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen. U heeft last van overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar.
Waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid weten we niet precies. Waarschijnlijk heeft het iets met hormonen te maken.

Bereken uw BMI.

BMI betekent Body Mass Index. U kunt uw eigen BMI eenvoudig zelf berekenen. Voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap kunt u het beste een BMI tussen 19 en 25 hebben.

Wij raden u aan de site van het Voedingscentrum door te lezen. Voor een optimaal advies over uw gewicht en uw voeding kunt u naar een dietiste gaan. Wij hebben een goede samenwerking met dietiste Anneke de Haan.