Het hartje van uw kindje kan uw verloskundige met een doptone beluisteren vanaf 12 weken. Een doptone produceert veel hoge frequentie geluidsgolven. De hartslag van uw baby kan hoorbaar worden gemaakt  door de weerkaatsing van deze golven op te vangen.

Voor de 12e week zit uw baarmoeder vaak nog verstopt achter het schaambeen. De geluidsgolven kunnen niet door het bot heen en dus is het hartje niet te horen. Daarnaast is het zo dat in de eerste 12 weken van de zwangerschap de organen van uw baby worden aangelegd. Men weet niet zeker wat de effecten van de hoge frequentie geluidsgolven zouden kunnen zijn op de orgaanvorming van uw kindje. Om die reden gebruiken de verloskundigen van Verloskundig Centrum Assen e.o. pas de doptone als u verder zwanger bent dan 12 weken.

Vroeger gebruikte de verloskundige een mono-auraal stethoscoop, oftewel de houten toeter, om het hartje van het kind te kunnen beluisteren. Echter dit kan pas vanaf 18/20 weken. Vaak proberen mensen dit na te doen met een leeg wc-rolletje. Maar eigenlijk kan uw partner het hartje het beste horen als hij/zij een oor op uw buik legt. Doe dit aan de kant van het ruggetje van de baby, ter hoogte van de schouderbladen. Er is dan een snelle, zachte klop te horen!