De tijd die nodig is voor het herstellen na een keizersnede is vaak langer dan na een vaginale bevalling. Dit komt omdat u moeder bent geworden, maar daarnaast moet herstellen van een (grote) buikoperatie. De meest voorkomende klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Het is het beste om aan deze vermoeidheid toe te geven en zoveel mogelijk te rusten. Probeer de eerste week, wanneer de kraamzorg nog in huis is uit te rusten zodat u zoveel mogelijk herstelt voor de periode daarna, wanneer u weer meer zelf zult gaan moeten doen.

De wond kan gehecht zijn met krammetjes of met een inwendige hechtdraad. Uw verloskundige haalt deze krammetjes op de 7e of 8e dag uit de wond. Dit is in principe niet pijnlijk. Het kan zijn dat in de eerste dagen in de kraamtijd de wond een klein beetje bloed of dat er wondvocht uit komt. Dit is niet erg. U kunt de wond schoonhouden met lauw water en eventueel een gaasje over de wond doen om uw kleding te beschermen.

In de eerste zes weken mag u niet te zwaar tillen. Dit is om uw spieren zo min mogelijk te belasten. U kunt het gewicht van uw kindje als richtlijn aanhouden; die mag u altijd tillen. Om diezelfde reden mag u uw buikspieren nog niet trainen na een keizersnede. Het kan zijn dat u aan de zijkant van de wond een trekkend gevoel ervaart. Dit is volkomen normaal en komt door de hechtingen aan de binnenkant. Sommige vrouwen ervaren een dof of dood gevoel rondom het litteken van de keizersnede. Dit komt omdat ook de zenuwen beschadigt zijn door de operatie. Het kan tot een jaar duren voordat dit gevoel weer helemaal terug is.

Het advies is om te wachten met sex totdat het bloedverlies helemaal gestopt is. De adviezen wanneer u weer opnieuw zwanger mag worden verschillen per gynaecoloog. Sommige adviseren om hier minimaal een half jaar mee te wachten, anderen minimaal één jaar. Dit hangt af van de reden van de keizersnede. U kunt dit het beste op de nacontrole bespreken.