Minder koffie is beter voor uw kindje. Vrouwen die zwanger zijn wordt aangeraden weinig koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken.

Recent Amerikaans onderzoek onthult dat vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel koffie drinken (>200 gram per dag) een twee keer zo grote kans hebben op een miskraam. Het Voedingscentrum blijft bij het advies niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken.

Ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het beter weinig koffie te drinken, aldus het Voedingscentrum. Cafeïne komt ook in de moedermelk terecht en dat kan uw kindje onrustig maken.

Volgens het betreffende Amerikaanse onderzoek zou cafeïne ook de kans op een baby met een laag geboortegewicht vergroten. Dit wordt echter niet bevestigd door een recent Deens onderzoek uit 2007. Hierbij werden gezonde vrouwen in twee groepen verdeeld (gerandomiseerd). De ene groep kreeg cafeïnehoudende koffie te drinken en de andere decafé. Beide groepen verschilden niet in het aantal vroeggeboorten of kinderen met een laag geboortegewicht.

Alleen als vrouwen roken, alcohol drinken of als er andere ongunstige sociaal-economische factoren in het spel zijn, kan veel koffie drinken mede oorzaak zijn voor een afname van het geboortegewicht met 100-200 gram.

Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn een goede oplossing voor fervente koffie-, thee- en coladrinkers. Wie veel koffie drinkt en daar opeens mee stopt of overstapt op cafeïnevrije koffie kan in het begin wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, trillende handen en hoofdpijn. Dat komt doordat cafeïne een verslavende stof is.

Voorbeelden van 300 mg cafeïne:

  • 3 koppen koffie, 1 kop thee
  • 2 koppen koffie, 2 koppen thee en 1 glas cola
  • 2 koppen koffie, 3 koppen thee

(Bericht overgenomen van website KNOV, febr. 2008)

Bronnen: American Journal of Obstetrics and Gynecology/Tijdschrift voor Verloskundigen/ Voedingscentrum