Helaas is het soms noodzakelijk om uw bevalling te bespoedigen. Dit kan het geval zijn als de weeën zwak zijn en het persen hierdoor te lang gaat duren. Of wanneer de conditie van uw kindje het niet toelaat om nog langer af te wachten. In beide gevallen draagt uw verloskundige de zorg over aan de gynaecoloog.  De gynaecoloog kan dan besluiten tot een vacuüm- of een tangverlossing. Dit noemen we een kunstverlossing. Ongeveer één op de vijf vrouwen die gaat bevallen van haar eerste kind krijgt te maken met een kunstverlossing.

Vacuümverlossing.

Bij een vacuümverlossing wordt er een cup op het hoofd van uw kindje geplaatst. Deze cup wordt binnen enkele minuten vacuüm gezogen. Zodra de cup stevig vastzit gaat de gynaecoloog meetrekken tijdens een wee. Terwijl de gynaecoloog mee trekt is het van belang dat u nog steeds hard meeperst; zo kan uw kindje snel geboren worden. Meestal zijn er een paar weeën nodig voordat uw kindje geboren is.

Tangverlossing.

Bij een tangverlossing worden er twee metalen lepels voorzichtig naast het hoofdje ingebracht. De handvatten worden in elkaar gehaakt en vervolgens gaat de gynaecoloog meetrekken tijdens een wee. Een tangverlossing wordt tegenwoordig niet meer zo vaak gedaan.

Episiotomie.

Bij een kunstverlossing is er een grotere kans dat er wordt ingeknipt. Het hoofdje van uw kindje wordt namelijk veel sneller geboren dan bij een normale bevalling. Hierdoor is er vaak niet genoeg tijd om de bekkenbodemspieren rustig te laten oprekken. Als inknippen noodzakelijk is wordt er altijd eerst een plaatselijke verdoving gegeven waardoor u hier niets van voelt.

Gevolgen voor de baby.

Na een vacuümverlossing kunt u nog enkele dagen de afdruk van de vacuümcup op het hoofdje van uw kindje zien. Dit ziet eruit als een blauwrode verdikking. Deze zwelling is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen 24 uur. De verkleuring verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen. Ook na een tangverlossing kunt u de afdruk van de lepels op het hoofdje van uw kindje zien. Dit verdwijnt met enkele dagen. Veel baby’s hebben na een kunstverlossing hoofdpijn of zijn misselijk. In sommige gevallen schrijft de kinderarts een pijnstiller voor. Belangrijk is dat uw kindje niet teveel opgepakt wordt en kan rusten.

Vacuümverlossing.