Indien uw borstvoedingsperiode niet naar wens verloopt, is het belangrijk dat u snel hulp krijgt. Uw kindje en u hebben samen tijd en soms ook wat geduld nodig om de borstvoedingsrelatie op te bouwen. Tijdens uw kraamperiode kunt u uw verloskundige en de kraamverzorgende om hulp vragen. De kraamverzorgende kan in sommige gevallen ook nog de hulp inroepen van de lactatiekundige binnen haar eigen organisatie. Wellicht heeft u daarvoor een zorgpakket afgesloten of heeft u op grond van een lidmaatschap recht op lactatiekundige zorg van de betreffende kraamzorginstelling. De kraamverzorgende kan daarbij bemiddelen.

Het is goed te bedenken dat persoonlijke zorg royaal meer te bieden heeft dan zorg via de telefoon. Laat uw verloskundige dus gerust weten dat u prijs stelt op ‘handen aan het bed’ om samen de knelpunten op te lossen.

Tijdens uw zwangerschap en na de geboorte van uw kindje kunt u met uw vragen ook terecht bij de vrijwilligers van de borstvoedingsorganisaties. Er zijn in Nederland twee borstvoedingsorganisaties. De vrouwen die voor deze organisaties werken zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Zij hebben binnen de organisatie een gedegen opleiding gevolgd en hebben een continue bijscholingsverplichting. Via de onderstaande linkjes van de VBN en LLL kunt u zoeken naar een contactpersoon of leidster bij u in de buurt. U kunt er ook het telefoonnummer vinden van de informatielijn van de organisaties en u kunt van alles over borstvoeding lezen op de informatieve websites. Op de site van de VBN vindt u onder het tabblad informatie over borstvoeding ook het onderwerp lactatiekundigen. Hier vindt u de namen van vrijgevestigde lactatiekundigen die vanuit de VBN naar dit vak zijn doorgegroeid. Zij kunnen u in het kraambed zorg bieden. U heeft daarvoor geen verwijsbrief nodig, u kunt ze rechtstreeks bellen.

Er is nog een mogelijkheid om een lactatiekundige te zoeken, namelijk via het Kenniscentrum Borstvoeding. Klik daarvoor in het menu van die site op de knop zoek lactatiekundige. Hier vindt u verder een schat aan informatie en ervaringsverhalen over borstvoeding en alles wat daarbij komt kijken.

Na de kraamperiode krijgt u ook ondersteuning van de Jeugdgezondheidszorg via het consultatiebureau.