Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby.

Gemiddeld voelt u het eerste duidelijke teken van leven rond de 18e- 20e week van uw zwangerschap. Sommige vrouwen voelen al vroeger leven, soms komt dat door een eerdere zwangerschap. Indien u al vroeg leven voelt kan dat ook weer een tijdje verdwijnen, dat is jammer maar niet verontrustend. De hoeveelheid vruchtwater varieert en “hoe groter het zwembad des te kleiner de kans dat u de rand raakt.” Ook kan de positie van de placenta het voelen bewegen van uw kindje beinvloeden.Vaak krijgt u bij de echo van 20 weken te horen waar de placenta ligt. Ligt de placenta tegen de voorwand van uw baarmoeder, dan kan het zijn dat u de eerste schopjes wat later voelt dan anders.

Wij verwijzen u graag naar de folder minder leven. Vanaf 28-30 weken moet u uw kindje wel elke dag voelen, is dit niet het geval neem dan contact op met uw verloskundige. Ook als uw kindje ineens stukken minder gaat bewegen en als u een ongerust gevoel hierover heeft mag u altijd bellen. Vaak voelt u de baby ook minder of niet indien u zelf druk bezig bent.

Een richtlijn is dat u per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. U telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 “bewegingsmomenten” per dag.

Twijfelt u over de hoeveelheid bewegingen van uw kindje, neem dan even rustig de tijd. Ga op de bank liggen of neem eventueel een warm bad. Door de ontspanning voel je de baby vaak dan ineens weer. Twijfel je, volg je gevoel en bel gerust.