Listeria is een darmbacterie die via het milieu in levensmiddelen terechtkomt. Een besmetting met listeria kan schadelijk zijn voor de ongeboren foetus. Het Voedingscentrum geeft een aantal tips hoe u de kans op een listeriabesmetting tijdens de zwangerschap zo klein mogelijk kunt houden.

Het zijn met name de rauwe producten van dierlijke oorsprong waar zwangere vrouwen voor op moeten passen: rauwe melk en rauwmelkse zachte kazen zoals brie of camembert kunnen zij beter helemaal niet nemen. Voor voorverpakte vis, schaaldieren, kip en rauw vlees geldt dat zij goed moeten worden verhit. Zelfs (gesneden) groente en fruit kunnen in rauwe toestand besmet zijn.

Tijdens het bewaren kan listeria zich vermeerderen en u ziek maken. Van voedsel waarin listeria is uitgegroeid, kunt u een voedselvergiftiging krijgen. Voor uw ongeboren kindje is het gevaar veel groter. Een listeriabesmetting die een ongeboren kindje via de moeder oploopt kan ernstige ziekte en zelfs sterfte veroorzaken.

Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs in een koel en vochtig klimaat, zoals de koelkast. De temperatuur heeft invloed op het groeiproces. Bij 4 graden breidt listeria zich half zo snel uit als bij een temperatuur van 7 graden. Daarom is het belangrijk producten flink koel en niet te lang te bewaren. Een koele koelkast heeft een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius.

Listeria gaat dood bij hoge temperaturen (>80 graden Celsius). U loopt daarom geen gevaar bij etenswaren die u kookt, bakt, braad en meteen daarna op eet.

Laat een pak melk niet te lang buiten de koelkast staan en houdt de houdbaarheidsdatum goed in de gaten. Gesneden groente en fruit kunt u het beste zo snel mogelijk op eten. Dan houdt u de kans op uitgroei klein.