De ene vrouw maakt makkelijker moedermelk aan dan de andere vrouw. Bij sommige vrouwen wordt de melk zo snel aangemaakt dat we spreken van overproductie. De hoeveelheid moedermelk is dan veel groter dan de behoefte van uw kindje. U kunt een overproductie herkennen aan een heel vol gevoel in de borsten (stuwing) en vaak het veel lekken van melk. Als uw kindje gedronken heeft blijft de borst vaak vol aanvoelen. Daarbij kan het ook zijn dat uw kindje zich regelmatig verslikt tijdens de voeding.

Indien u overproductie heeft is het belangrijk dat uw kindje tijdens een voeding zoveel mogelijk één borst leegdrinkt. Pas al de borst soepel aanvoelt en uw kindje aangeeft niet zoveel melk meer uit de borst te krijgen is het verstandig de andere borst nog aan te bieden, anders is het geven van één borst per voeding voldoende. Wanneer uw kindje binnen een uur na de laatste voeding zich weer meldt, leg hem dan weer aan dezelfde borst waar hij voor het laatst gedronken heeft. Dit om te zorgen dat uw kindje ook goed toekomt aan de wat vettere achtermelk die aan het einde van de voeding uit de borst komt.

Wanneer de spanning in de borsten tussen twee voedingen in zo groot is dan het erg onprettig aanvoelt, of zelfs pijnlijk is, is het goed ervoor te zorgen dat deze spanning verdwijnt door wat melk af te kolven of uw kindje aan te leggen als die dat wil. Kolf niet meer melk af dan nodig om te voorkomen dat extra stimulatie de productie nog verder opvoert. Wees ook bij overproductie alert op signalen van een borstontsteking.

Wanneer u naast een overproductie ook een erg sterk toeschietreflex hebt, waarbij uw kindje zich vaak verslikt, kan het prettig zijn te voeden in een houding waarbij u zelf achterover ligt. Uw kindje ligt op uw buik en u ondersteunt met uw hand het voorhoofdje. In deze houding zorgt de zwaartekracht voor een minder krachtige melkstroom en kan hij makkelijk teveel melk uit zijn mondje weg laten lopen. Ook kunt u door masseren of heel kort kolven de eerste krachtige melkstroom weg te laten lopen voordat uw kindje aan de borst drinkt.

Mocht u voor het lekken van de borsten borstcompressen gebruiken, verschoon deze dan regelmatig!