Tijdens de eerste week moet er worden bijgehouden hoe vaak uw kindje plast of poept. Indien u uw kindje verschoont terwijl er geen kraamzorg aanwezig is, bewaar dan de luier. De kraamzorg kan dit dan later in het kraamverslag noteren.

Uraten.

De eerste dagen kan uw kindje urinekristallen uitplassen. Dit noemen we uraten. Uraten zijn oranje/rood van kleur en zichtbaar in de luier. Dit is normaal. Soms verwarren mensen de uraten met bloed en raken zo onnodig ongerust.

Meconium.

De poep van uw kindje is de eerste dagen na de geboorte donker groen/zwart van kleur en plakkerig. We noemen dat meconium. Smeer wat vaseline op de billetjes om aankoeken te voorkomen. Door deze donkere poep is het soms lastig om te zien of uw kindje heeft geplast. U kunt dan de buitenkant van de luier openscheuren. Bij een plas zijn de vochtabsorptiekorrels in de luier opgezwollen. Er zijn ook luiers met een speciale plas-indicatorstrip op de buitenkant. Deze verkleurt indien uw kindje heeft geplast. 

Indien uw kindje binnen één tot anderhalve dag na de bevalling nog niet heeft geplast of gepoept, neem dan contact met ons op.