Roken vermindert uw vruchtbaarheid, geeft een verhoogde kans op een miskraam en kan voor complicaties zorgen in uw zwangerschap. Bijna iedereen weet het, maar stoppen met roken is lastig. Hieronder leest u alles over roken, vruchtbaarheid en zwangerschap.

Stoppen.

Stoppen met roken heeft voordelen voor uzelf, uw vruchtbaarheid én voor uw ongeboren baby. Indien u 15 sigaretten per dag rookt, halveert u de kans om zwanger te raken. Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar! Als uw als man rookt, dan heeft hij minder zaadcellen in zijn sperma. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man.

Risico’s zijn onder andere:

  • Minder kans op een zwangerschap;
  • Meer kans op een miskraam;
  • Een hogere kans op een vroeggeboorte;
  • Een lager geboortegewicht;
  • Meer kans op aangeboren afwijkingen,
  • Wiegendood;
  • Meer kans op allergieen en luchtwegaandoeningen.

Indien u stopt met roken heeft dit direct effect op de gezondheid van uw baby. Het heeft dus op ieder moment in uw zwangerschap nog zin om te stoppen met roken!

Stopplan.

Zodra u voor uwzelf heeft besloten dat u gaat stoppen met roken is het goed om een stopplan te maken. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die voorbereid stoppen met roken hier beter in slagen dan vrouwen die geen plan maken. Het maken van een stopplan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. U begint met het vaststellen van een stopdatum binnen drie weken vanaf vandaag. In uw stopplan kunt u opschrijven wat u gaat doen op de momenten dat u het moeilijk heeft, wie u kunt bellen voor steun en wat voor beloning u uzelf geeft als u niet rookt. Kijk ook een  www.rokeninfo.nl

Nicotinepleisters of kauwgum kunt u niet gebruiken in uw zwangerschap. Het roken van minder sigaretten of light sigaretten heeft niet het gewenste effect.