Stress kan invloed hebben op het verloop van uw zwangerschap. Stress kan zeer veel verschillende oorzaken hebben, teveel om hier allemaal op te noemen. Stress kan onderverdeld worden in kortdurende en chronische stress.

Kortdurende stress.

Kortdurende stress is onvoorspelbaar en meestal niet te vermijden. Bijvoorbeeld een ongeluk, ruzie met een naaste, ziekte of overlijden van een dierbare etc. Buiten dat het voor uzelf vaak een hele nare siuatie is kan uw kindje het soms wel merken. Als het niet te lang aanhoudt kan een gezonde baby dit prima aan. Belangrijk is dat u probeert zo goed mogelijk voor uzelf te zorgen, rust te nemen en praat erover met de mensen die dicht bij u staan.

Chronische stress.

Chronische stress ligt ingewikkelder. Een baby die gezond is kan veel hebben maar toch last krijgen van stress. Het kan soms de groei beinvloeden en uw kindje kan onrustiger zijn na de geboorte. Toch lukt het niet altijd om chronische stress te vermijden maar probeer het wel te beperken. Het belangrijkste is dat u het bespreekbaar maakt. Praat erover met mensen die u dierbaar zijn en probeer samen een oplossing te vinden. Zoek deskundige hulp, uw verloskundige of huisarts kan u hierbij helpen.