Strippen is een manier om de bevalling iets eerder te laten plaatsvinden.

Vanaf 41 weken zwangerschap zal uw verloskundige u aanbieden om te strippen. Het is namelijk bewezen dat strippen in de 41e week de kans verkleint dat u 42 weken zwanger wordt. Gemiddeld bevalt u door het strippen 1 dag eerder dan anders. Dit kan net het verschil maken tussen een bevalling met uw verloskundige of met de gyneacoloog. Vanaf 42 weken moet u namelijk altijd bij de gynaecoloog bevallen, dit noemen we serotiniteit.

Bij een strippoging wordt een inwendig onderzoek verricht. Uw verloskundige voelt dan met 2 vingers in de vagina of de baarmoedermond al wat open staat. Dit is in de 41e week meestal het geval, maar niet altijd. Als de baarmoedermond nog dicht is, valt er niet te strippen.

Wanneer de baarmoedermond open is komt de verloskundige met haar vingers bij het hoofdje van uw kindje. Ze voelt nu de vliezen. Hierna draait ze met haar vingers een aantal rondjes over het hoofdje van uw kindje waarbij ze de vliezen loswoelt van de rand van de baarmoeder. Hierbij komen hormonen vrij die het zetje kunnen geven de bevalling te laten starten.

Of het strippen pijnlijk is, hangt af van een aantal factoren. Is de baarmoedermond nog ver naar achter gelegen of al wat naar voren gekomen? Is de baarmoedermond goed toegankelijk of maar net aan? Elke vrouw heeft ook een andere gevoeligheid van de vagina. Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het u teveel pijn, dan stoppen we het strippen!

Er zijn geen risico’s verbonden aan strippen. Het is wel mogelijk dat er door het strippen wat onschuldig bloedverlies optreedt. Dit heeft te maken met het feit dat de baarmoedermond zeer goed doorbloed is in de zwangerschap en er bij aanraking gemakkelijk een bloedvaatje springt. Dit bloedverlies is altijd maar tijdelijk en stopt vanzelf. Het is ook mogelijk dat u wel voorweeen krijgt van het strippen, maar dat de bevalling niet doorzet.

Voorwaarden

Voordat u gestript kan worden belt uw verloskundige altijd even met de dienstdoende verloskundige. Als de strippoging aanslaat rekenen we erop dat u binnen afzienbare tijd gaat bevallen. Als er dan al 2 of 3 bevallingen gaande zijn stellen we de strippoging liever even uit tot het wat rustiger is, zodat we goed de tijd voor uw bevalling kunnen nemen.

Praktische zaken

Het doen van een strippoging is een keuze. U bepaalt zelf of u wel of niet gestript wilt worden. Het strippen gebeurt op het spreekuur. Het is handig als u iemand meeneemt om u naar huis te brengen als u al direct wat weeenactiviteit krijgt. Maandverband is aanwezig in het Verloskundig Centrum Assen e.o., dus dit hoeft u niet mee te nemen.