De zuigtechniek van uw kindje verschilt bij het zuigen aan uw tepel en bij het zuigen aan een tepelhoedje. Bij het zuigen aan uw tepel, wordt de tepel helemaal tot achter in de keelholte getrokken en maakt uw kindje met zijn tongetje masserende bewegingen om de melkstroom op te wekken. Bij het zuigen aan een tepelhoedje blijft de speen voorin de mond en kan uw kindje uw tepel niet goed genoeg masseren.

 

Het gebruik van tepelhoedjes wordt afgeraden, tenzij niet anders mogelijk. Het gebruik van tepelhoedjes heeft een aantal nadelen:

  • Kans op zuigverwarring bij uw kindje.
  • De tepel zit niet achter in de keelvan uw kindje, de tepel wordt tegengehouden door de top van het tepelhoedje.
  • De zenuwuiteinden in de tepelhof worden minder gestimuleerd (er zit een plastic laagje tussen). Daardoor gaan er minder duidelijke signalen naar de hersenen en zal er minder prolactine worden uitgescheiden en dus ook minder melk gemaakt worden.
  • Omdat uw borst niet goed leeg gedronken wordt via een tepelhoedje zal uw kindje minder voeding krijgen en dus minder goed groeien. Het blijkt dat met een tepelhoedje baby’s ongeveer 30% minder melk binnen kunnen krijgen.
  • De kans op borstontsteking is groter omdat uw borst niet goed wordt leeg gedronken.