Zodra u zwanger bent is het niet nodig om ‘voor twee te eten’. Door te eten volgens de schijf van vijf eet u gezond en gevarieerd. Het voedingscentrum heeft onderstaand schema samengesteld met daarin welke voeding u gemiddeld per dag nodig heeft tijdens uw zwangerschap. Het is erg gezond om tijdens uw zwangerschap twee keer per week vette vis te eten.
- Brood: 6-7 sneetjes (210-245 gram).
- Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4-5 stuks of 4-5 opscheplepels (200-250 gram).
- Groente: 4 opscheplepels (200 gram).
- Fruit: 2 stuks (200 gram).
- Zuivel: 450 ml melkproducten en 30 gram (1 1/2 plak) kaas.
- Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-125 gram (gaar gewicht).
- Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 30-35 gram (5 gram per sneetje brood).
- Dranken: 1,5-2 liter (inclusief melk).
Multivitaminen.
Bij een gezond voedingspatroon is het niet noodzakelijk om extra vitaminen te slikken. Zwangeren die toch extra vitamines en mineralen willen gebruiken, wordt aangeraden een multi-preparaat speciaal voor zwangeren te kiezen en hiervan de aanbevolen dosis te gebruiken. Deze levert de goede hoeveelheid foliumzuur en is veilig.
Rauw vlees.
Eet in uw zwangerschap geen rauw vlees of producten die van rauw vlees gemaakt zijn. Bijvoorbeeld rode biefstuk, filet americain, ossenworst en rosbief. In rauw vlees kan toxoplasmose voorkomen.
Kaas van rauwe melk.
Kaas gemaakt van rauwe melk en rauwe melk kunt u beter niet nemen in uw zwangerschap. Hier kan listeria in voorkomen. Het gaat dan om zachte kaasjes waarbij op de verpakking staat ‘au lait cru’.
Vitamine A.
Teveel vitamine A in de zwangerschap is schadelijk voor uw kindje. Neem daarom niet meer dan een boterham per dag met vleeswaren die lever bevatten zoals leverworst, leverpastei, paté, Hausmacher, Berliner en leverkaas en eet geen lever. Indien u multivitaminen slikt neem dan ook een preparaat speciaal voor zwangere vrouwen, hierin zit een lagere dosis vitamine A.